GÄSTBOKKNAPP PRIMARY
EMAIL KNAPP PRIMARY
Säsongen 2006

Under vintern  05-06 så låg allting rörande bilen lågt. Framåt feb-mars som först började det hända något i garaget inför sesången -06, men då blev det fart.

Lite olika träffar blev det med under sesången.... Info och bilder finns under respektive knapp i menyn här till vänster..

Under vintern 05-06 hände i stort sett ingenting i garaget utan allt var lugnt. Det dröjde ända fram till februari innan det blev någon aktivitet alls runt sjuan. En mycket lätt begagnad (i princip ny), och sedan av mej länge eftersökt kamaxel med rätt profil skrapades fram från ett av de mest avlägsna hörnen av internet.

trimkam02

Eftersökt sedan urminnes tider......

531topp 103

Ett topplock (531) fick sej en lektion i hyperventilering och allt tillsammans monterades ihop med stadigare spridare. I mars revs motorn isär och i samband med detta delades motorn och växellådan och kopplingen byggdes om till hydraulisk och wiren fick respass.

accel logo02
accelspridare02
topp byte02

Urtrampningslagret skapade ett problem jag inte räknat med... Det räckte helt enkelt inte fram för att koppla ur helt. Rättare sagt så räckte det inte ens fram till tryckplattan. Det beror på att jag plöjde på ganska friskt med svarven både på svänghjulets bak och framsida en gång i tiden innan det monterades på motorn. Det blev till att svarva en extra ring och pressa i urtrampningslagret som motsvarade unjefär samma  mått som jag en gång avverkat på svänghjulets framsida... Enkelt gjort men inget jag räknat med i förväg.

urtrampningslager special02
grenrör02

När grenröret ändå var bortplockat så passade jag på att svetsa i en 1/8” NPT nippel i kollektorn så jag kan börja mäta avgasmottryck och framförallt avgastemperaturer i samband med mappning om jag känner att jag har behov av det. Det var något jag helt glömde av i all hast när det tillverkades. Här på bilden är dock inte nippeln på plats än.

I och med ombyggnaden till hydraulisk koppling så fick det även bli ett nytt pedalställ. Det första hade en bromsservo som nu fick slopas till fördel för den hydrauliska kopplingscylindern. Nya pedaler fick byggas och huvudbromscylindern  fick flyttas upp för att få mer kraft för att kompensera den förlorade servon. En låda ska byggas runt det nya pedalstället men den är ännu inte klar (060604) för jag har upptäckt att värmen från motorrummet har gett mej en tidigarelagd sesång. Än så länge har jag inte behövt frysa vid åkturerna. En oplanerad fördel som gett mej 50 mil trots bitvis ganska svalt väder.

Under sommaren har det körts ett stort antal loggningar på fullast och programvaran har justerats hur många gånger som helst känns det som. Laddtrycket har höjts i intervall tills slangarna till intercooler rören poppade av och slog en bula i min motorhuv trots stora PARI klämmor vilket var både oväntat och fruktansvärt irriterande. Så himla högt laddtryck har jag inte som det låter, och bulor i huven gillar jag inte alls kan jag meddela. Den nya kamaxeln kommer till sin rätt numera och likaså toppen, detta tillsammans har värkligen väckt upp motorn som nu börjar bli en riktigt rapp och trevlig bekantskap under huven!

Skulle vara intressant att åka iväg och få den bromsad nu snart bara för nyfikenhets skull....